donderdag 25 april 2013

Tuimelraam....




Een paar dagen voor de volle maan is mijn verwondering niet zo groot als ik mijn voetstappen in het zand na aan het tellen ben, iedere pas laat een afdruk na en is daarmee een tijdelijkheid in de omgeving.
Op het strand van hard naar mul zand waarin mijn voetstappen langzaam weer wegzakken totdat er slechts een vage contour van overgebleven is, het is ietwat vergelijkbaar met hoe ik me soms kan voelen en eigenlijk doet er dat nu ook weer niet zoveel toe, het is slechts iets wat ik constateer en ik mag nu eenmaal graag wat tijd besteden aan dit soort zaken.
In het zonnetje op een houten reling aan de duinrand gaan zitten  om vervolgens mijn ogen te sluiten en alles te laten verdwijnen in het horen en voelen van de geluiden van de zee.
Eerst voel ik de zon op mijn huid branden en daarna blaast de wind door de haartjes van mijn armen heen, de volgende sensatie wordt veroorzaakt door een paar meeuwtjes die elkaar toeroepen door de lucht en ik hoor hoe de wind ze verder van mij wegvoert.
Door dit geluid te volgen kom ik dan bij het ritmische aanrollen van de golven terecht en besef ik dat ik één ben geworden met mijn omgeving, niets uit alles en alles uit niets en na dit ten volle te beseffen reis ik naar binnen in mijzelf.



Eerst is er niets noemenswaardigs aan de hand als ik afdaal, ik heb de laatste tijd wel nagelaten om wat knopen uit elkaar te trekken maar dat gebeurt me wel vaker, ik loop mezelf wat sneller voorbij dan dat ik er zelf erg in heb en goed hiernaar willen luisteren is niet echt mijn sterkste kant.
Als ik dan nog wat dieper ga dan kom ik terecht bij stukjes waar ik liever niet te vaak naar kijk, oude wonden en oude pijntjes , kinderen, relaties en familie, ik heb een houvast nodig om hierin af te dalen en vandaar dat ik naar zee en naar de rust hiervan ga om dit te kunnen doen.
Hier zijn geen schreeuwende mensen of verkeer wat maar door raast, slechts de zee, de stilte in mezelf en de veiligheid dat ik hierbij niet verrast word door wie of wat dan ook, slechts in deze rust kan het stromen en op zijn plek vallen.
Ik adem in en langzaam weer uit, dan weer in om het vervolgens vast te houden en daarna met een diepe zucht weer los te laten, behouden wat bij mij hoort en loslaten wat niet meer voor mij is.
Even heb ik dan de gedachte dat ik zou willen dat ik kon toveren maar dat laat ik ook maar weer los, het is goed zoals het is, in deze arena kan er niemand winnen er is slechts de overgave, een kracht groter dan dat ik zelf ben.


Een paar uurtjes later tegen de avond beland ik dan nog even op mn tuin waar alles weer begint te groeien en Moeder Natuur haar kunsten ten volle aanschouwelijk maakt, ik acht mezelf een rijk mens met zoveel moois om me heen en ik besluit de komende tijd meer van dit soort dagen voor mezelf in te gaan ruimen, al was het maar omdat ik dat nodig heb en ook gewoon omdat ik dat kan, een speciale reden hoef ik hier niet voor te hebben, het is zoals mijn leven loopt, gelopen heeft en momenteel is.
Even kijken naar flarden van herinneringen om ze weer aan elkaar te willen plakken, even later beseffen dat dit met geen mogelijkheid meer gaat lukken en er daarna een creatieve collage van maken, de beelden laat ik dan intact, ik kleur ze alleen wat anders in zodat de contouren kunnen veranderen.
Het is iedere keer opnieuw weer een hele belevenis en tevreden bedenk ik dat ik mij er wel eentje ben, Ton, je bent mij er eentje,.. zoiets en dat dan weer met een glimlach.
Gemis , verdriet, blijheid  en onzekerheden, niemand kan me vertellen waar alles naar toe gaat, er zijn geen antwoorden, er is slechts een pad met wat kruisingen, hier en daar een hoopje stenen en langs de kant beweegt de rivier zich traag door het landschap heen.

Deze dag trekt naar zijn einde toe en de zon zakt als een rode bal in de aarde, ze maakt plaats voor een hemel waarin de maan bijna haar volle grootte heeft bereikt, sterren kan ik in dit stadium nog niet ontdekken.
Bijna volle maan. Vanavond maar eens naar haar huilen zoals de wolven dat doen, stilletjes, vanaf de vensterbank in mijn kamer.

Namastè….