maandag 28 mei 2012

Lood is zwaarder dan......






De rook kringelt langzaam omhoog over de veranda van mijn tuinhuis, heilig hout dat ligt te smeulen om alle boze spooksels die er om me heen hangen te verdrijven.
Het is hier heerlijk rustig op deze avond, een gekwetter van vogeltjes en de koekoek zingt zijn lied, dit is mijn wereldje, hier ben ik thuis.
Mijmerend kijk ik voor me uit en ik zie dat de aardperen ruim 40 cm zijn gegroeid in amper een week tijd, de Natuur lijkt wel in al haar hevigheid te zijn geëxplodeerd.
Ik zoek heel erg naar antwoorden op de vragen die me momenteel bezig houden, wie en wat ben ik eigenlijk dat ik zo pretentieus ben om te denken dat ik een wezenlijk verschil zou maken als ik in de hulpverlening zou gaan werken en is hulpverlenen eigenlijk voor een groot deel niet gebaseerd op een verschil in de verhoudingen van macht, tenminste, ik denk steeds beter te gaan begrijpen dat de verhoudingen tegenwoordig zo in elkaar steken binnen het huidige zorgsysteem.
Als ik dan tijdens een college filosofie te horen krijg dat de hulpverlening op een strategische basis is geënt dan zakt de moed me helemaal tot onderaan in mijn schoenen, er moet productie worden gedraaid en dat geeft me wel te denken.
Ik ben er niet meer helemaal van overtuigd dat ik een wezenlijk verschil zou gaan maken en begin meer en meer het idee te krijgen dat ik, wil ik überhaupt kunnen functioneren, een soort van Don Quichot de la Mancha zou zijn, het zou een gevecht worden tegen mijn eigen windmolens.



Gisterenavond was ik zo dicht bij mijn gevoel dat het naar buiten leek te barsten en een gevoel van misselijkheid viel over me heen. 
Plotseling was het er, er was geen houden meer aan, de sensatie van het samenkomen in een ruimte van cognities, emoties en gevoel.
In deze ruimte is dan geen plaats meer voor anderen en ik sta tijdelijk buiten de "normale" werkelijkheid geparkeerd, ik verblijf dan eventjes in een soort van vacuüm.
Met alles wat ik weet over mezelf en door het inzicht wat ik hierin heb staat me op zo'n moment niets anders te doen dan het uit te zitten en te ondergaan.
De storm komt op, neemt me mee en ik zit er zelf doodstil middenin, ik heb hier zelf geen macht over, het overkomt me en overspoelt me dan totaal, er rest me op dat moment niets anders dan " in en uitademen".
Op een ander kan dit beangstigend overkomen, dit is echter ook een deel van mij, het stuk waarin mijn onmacht om de wereld te begrijpen huist.
Kijkend in de spiegel, "dit ben ik vandaag", de duizenden gezichten van de mensen waaruit ik ben opgebouwd, bouwsteentjes die pas duidelijk worden als ik mijn pad verder bewandel in dit leven.
Ik leef traag in een Wereld die steeds sneller draait, de sneltreinvaart van de vernietiging, zo lijkt het soms. 
Op deze manier kunnen we de Aarde niet leeg blijven melken.
Alles wat ik nu ben dat ben ik al ooit geweest, het is een kracht die groter is dan dat ik zelf ben en ooit kan worden, ik realiseer me meer dan ooit dat ik eigenlijk iedere dag in mijn eigen voetstappen, en tegelijkertijd in de voetstappen van hen, die mij voorgingen  loop.



Ik ben gedoemd te leren, het is het pad wat ik eenmaal ben ingeslagen en eenvoudig vind ik het niet,  het is vaak lastig en vol obstakels, zoals het leven nu eenmaal is in al haar hoedanigheid.
Ik adem weer in en uit en pak daarna mijn eigen wortels vast, schuif er humus overheen en begiet ze daarna met wat water zodat ze kunnen groeien, een mens wil toch leven.
Uiteindelijk denk ik dat het enige antwoord Liefde is, Liefde voor mezelf, voor de ander en voor al wat er op deze Wereld leeft, het is universeel en allesomvattend.
Rechten kan ik hier niet aan ontlenen, het is een erfgoed wat mij is geschonken door diegenen die mij voorgingen en voor hen die nog na mij zullen komen, ik geniet slechts het voorrecht om te koesteren en bewaren wat mij is gegeven, meer is er eigenlijk niet in dit leven.
Welbeschouwd zit alles in de hoeveelheid lucht die er  verplaatst word door onze aanwezigheid en die van anderen, hoe bewust je jezelf door het leven beweegt zodat je opmerkt wat er om je heen gebeurd en hiervan uitgaande zou je kunnen zeggen dat werkelijk alles er toe doet.
Toch is het allemaal niets, de ene verandering, hoe minimaal ze ook is, draagt bij aan de volgende en weer aan de volgende maar op zichzelf staand betekent ze helemaal niets.
Een soort van continuüm waarin we zelf uiteindelijk niets hebben te zeggen over de veranderingen die er plaatsvinden, niets wat er werkelijk toe doet en alles heeft elkaar nodig, ik hoop dat u begrijpt wat ik bedoel, het is als het leven zelf dat het de moeite waard maakt om geleefd te worden, het betekent verder niks.



We hebben zelfs geen controle over de woorden die we dan aan onze gevoelens verbinden, de norm die er nu heerst is niet eens meer bindend voor de normen en waarden die er weer gaan volgen in het volgende tijdsbeeld en een eigen taal is iets wat niet bestaat, ze is  slechts tijdelijk en gedoemd te veranderen.
Wat vandaag geschreven wordt als een soort van understatement is misschien morgen de grootste leugen die er bestaan heeft, wie zal het zeggen, ik in ieder geval niet.
Ben ik dan die ene, "The one", die de verandering op gang zal gaan brengen die nodig is om de wereld te veranderen en er bewust van te maken dat we onszelf kapot aan het maken zijn?
Zo pretentieus ben ik niet, dat mag u gerust van mij aannemen, ik acht mezelf slechts een deel van een groter geheel en probeer het verschil te maken door mezelf te zijn "wat dat ook moge zijn".



Ik pak de kleuren rood, geel, groen en blauw en maak de tinten hier en daar wat zachter met wat wit, dit zijn de pigmenten van de energieën die ik zelf het meest om me heen heb hangen.
Kaderen doe ik met zwart en het gaat me niet om de vorm maar slechts om de beweging van het moment die ik wil vertalen op papier.
Na dit te hebben gedaan schrijf ik er de woorden in die voor mij het meeste betekenen, " Liefde, sterren en de kosmos, gevoel is er ook een van en eigenlijk kan het alle kanten uit, het zijn slechts woorden".
Of dit nu kunst is vraag ik me niet zozeer meer af, dat laat ik aan anderen over om zoiets te bepalen, ik heb deze gedachte voor mezelf een poos geleden losgelaten en ben er een stuk vrijer door geworden en niet alleen in mijn teken en schilderwerk, het maakt me eigenlijk geen bal meer uit wat een ander van mijn werk denkt.
Voor wat mij betreft is het woordje "kunst" afhankelijk van de lopende trends en smaakgevoeligheid van het moment, iemand die gisteren een niets en een niemand was is morgen misschien de gevierde artiest op mondiaal niveau.
Dat zegt wat mij betreft niets over wat hij/zij maakt maar wel iets over wat "men" van hem/haar vindt, de massa maakt de norm van de kwaliteit in het moment, een hap/snap cultuur die door onze media alles verslindend is geworden, steeds sneller, steeds meer en steeds extremer, een druk op de "vind ik leuk" knop is status bepalend geworden.



Zachtjes laat ik mijn longen volstromen met zuurstof en houd dit eventjes vast, met een diepe zucht laat ik dit los en tegelijkertijd schud ik ook mijn schouders los en ben mezelf ervan bewust dat ik, mijn ego en al mijn andere persoonlijkheden weer geworteld in de aarde staan, ergens in de verte fluit een merel haar lied.
Welaan, wolken en woorden in kleuren en hier en daar wat sterretjes met de maan in een glimlach, het mannetje in de maan tovert kleurrijke energiecirkels door het landschap heen.
Hij wrijft wat sterretjes tegen elkaar aan en het stof ervan dwarrelt in wolkjes naar benee, ieder stofje een liefdevolle gedachte, wellicht iets voor u?


Namasté ;-)