zondag 10 juli 2011

De tussenstand......




Zoals de dag begint in een almaar terugkerend schema, een wekker is niet nodig want iedere dag word ik wakker van de vogeltjes en dat doet me terugdenken aan Trees. 
Ze is 84 jaar geworden en was een pracht van een mensje.
Een klein vogeltje op het laatst die bijna niets meer at en langzaamaan heb ik het kaarsje bij haar uit zien gaan vorig jaar.
Heel belangrijk is ze geweest in mijn leven, ze heeft me geleerd dat ik ook vrienden kan hebben als ik dat wil en dat het met eenvoudige dingetjes begint, het er voor elkaar zijn en eerlijk zijn.
Ik denk nu eventjes met een zekere weemoed terug aan de simpele lessen die ik voorgeschoteld kreeg en tot me genomen heb.
Afscheid nemen is er daar ook een van, ik heb het gedaan en ervan geleerd, in waardigheid afscheid nemen en gemaakte afspraken nakomen.
Trees moet ik hiervoor bedanken want dit pad heeft zij voor me verduidelijkt al was ze zich hier niet van bewust.
Trouw zijn aan jezelf en je idealen was er ook eentje, ik mis in haar een pracht van een mensje om me heen……

Zoals ik tegenwoordig iedere dag heel vroeg opsta deed zij dat ook, een kopje thee en de krant, een beetje naar de plantjes kijken en in alle rust en stilte aan de dag beginnen. 
Zo doe ik het tegenwoordig ook in een ijzeren ritme wat ik mezelf eigen heb gemaakt.
Tussen 4 en 5 uur opstaan, een bakkie koffie en een paar peuken, douchen en daarna een weinig yoga met de nadruk op m’n ademhaling, dan aankleden en dan schrijven we inmiddels ook een uur of half 8 ’s morgens, de dag kan en mag dan beginnen.
Mijn kamer staat inmiddels ook vol met planten en zoals ze vroeger stuk voor stuk het loodje legden doen ze het nu enorm goed, dat zou zomaar eens met de verzorging te maken kunnen hebben.
Iemand heeft me ooit eens ergens gezegd dat je simpel moet beginnen, ”neem eens een paar plantjes en als je daarvoor kunt zorgen zou je ook eens aan een huisdier kunnen gaan denken”, met al zijn eenvoudigheid in woorden ligt daar een diepere waarheid in verscholen.

Als ik mijn leven vergelijk met een wandeling dan heb ik altijd door en over een tomeloze zandvlakte gelopen en ben hier en daar een watertje met wat struikjes en boompjes tegen gekomen, rustpuntjes in mijn leven.
Zoals het er nu uitziet ben ik eindelijk in de delta van de rivieren terecht gekomen waar het land wat vruchtbaarder is en  verkoeling soelaas bied voor de afgelegde reis.
Door de soberheid van het eerste gedeelte ben ik nu beter in staat te genieten van het tweede gedeelte en heb ik mezelf goed leren kennen.
Er zijn geen rozen zonder doorns en de enige manier om ze vast te pakken is met de geboden voorzichtigheid.

Alles wat maar enigszins de energie die ik heb opgedaan bij me weg slurpt gooi ik acuut m’n leven weer uit, niet altijd even leuk om te doen maar het werkt wel, tenminste, wel voor mij.
Nog een week of 6 en dan gaat mijn dagelijkse leventje er heel erg anders uitzien en voor zover dat kan ben ik me daar geestelijk voor aan het opmaken.
Ik ben rust in mijn eigen omgeving aan het brengen en bepaalde stukjes weer aan het afsluiten op een goeie manier.
Gepast afscheid nemen van het oude en met een goed gevoel door naar het nieuwe.
Ik blijf weg uit de overprikkeling en ben nog steeds trouw aan hetgeen ik me vanaf vorig jaar eigen heb gemaakt.

Als je nooit afwijkt van hoe je jezelf ziet ben je niet in staat om te veranderen en sta je stil.
Je zult dan ook niet meer kunnen zien dat je ook nog andere mogelijkheden hebt.

Omgeef je met mensen die je inspireren en die jij kunt inspireren, die jou energie geven en die jij ook energie kunt geven.
Mensen die naar je willen luisteren, echt begrijpend en empathisch luisteren.
Mensen die van je willen leren en waar jij op jouw beurt dan ook weer van leert.

Verlaat de mensen die je afremmen en die je opjagen, die je angsten aanpraten en overal beren op de weg zien, die je energie kosten en energie bij je wegzuigen, waar je moe van wordt.
Mensen die oordelen, beoordelen, overal een mening over hebben en alles moeten betwisten, die overal wat van moeten vinden en ongevraagd hun mening aan je opdringen.
Doe jezelf het plezier deze mensen te verlaten, het kleurt je wereld op een ongekende wijze…..


Geef….Deel….Luister…..Begrijp……Voel…..Denk…..Vraag…..Vertel……Geniet………”Onvoorwaardelijk”