vrijdag 24 februari 2012

"Het mannetje in de maan".





Het mannetje in de maan grijnsde me toe, van oor tot oor.
De eerste gedachte die me toekwam, dat ik slechts een druppel ben die op weg is om een oceaan te worden, met alles wat ik denk te zijn ben ik steeds meer een deel van een veel groter geheel.
Door mijn raam wat altijd openstaat zag ik dat de hemel vannacht nagenoeg zonder sterren was, het ziet er op een vreemde manier maar leeg uit zo.
“Mhhh, als ik ze niet zie wil dat nog niet zeggen dat ze er niet zijn en met het vertrouwen dat juist in deze sterrenloze nacht iemand over me waakt draai ik me om. Even lig ik te wachten op de slaap die weer moet komen en terwijl onzichtbare sterrenstofjes in mijn kamertje naar binnen glippen zak ik weer langzaam weg naar dromenland”.


’s Morgens na mijn eerste kopje koffie en een sigaretje komt door de omhoog kringelende rook diezelfde gedachte van vannacht me weer toe, “je staat er niet alleen voor en er is altijd iemand die over je waakt”.
Nu is complex denken en luchtfietsen wel iets wat mij m’n hele leven al gegeven is en in het besef hiervan leun ik glimlachend achterover in m’n stoel.
“Zou het zo zijn als,…… hoe zou het zijn, wat zijn de mogelijkheden van en wat zou er kunnen gebeuren”,  het zijn allemaal scenario’s die ik de revue laat passeren als ik de vrijheid neem om tijdelijk uit mijn “nu” te stappen.
Juist in dit proces zit ook m’n creativiteit verscholen, een kunstje wat ik mezelf door de jaren heen eigen heb gemaakt.

Ik ben me steeds meer bewust van hoe ik situaties veroorzaak en daardoor leer ik ook om bewust processen in gang te zetten en de voortgang daarvan te accepteren, alles heeft zijn eigen weg en bij mij loopt het pad altijd door pieken en dalen heen.
Alles om me heen geeft tekenen dat de winter haar deuren weer aan het sluiten is en de lente er weer aankomt en dat is goed, gelukkig maar.
In de lente ben ik ooit geboren en in dit jaargetijde kom ik weer tot bloei, ieder jaar opnieuw.
Ook dit jaar klopt mijn hart weer vol verwachting voor de nieuwe cyclus en de cirkel waarin ik me nu bevind is weer aan het groeien.


De gedachte dat er een mannetje in de maan woont die tegen me grijnst
’s nachts is eigenlijk wel absurd realiseer ik me nu, eigenlijk denk en droom ik  altijd in metaforen.
Waar een ander slechts een steen langs de kant van de weg ziet liggen, daar ben ik degene die hem opraapt, kijkt of hij er iets mee kan doen en vervolgens tevreden in zijn zak stopt om er thuis mee aan de slag te gaan in een soort van kinderlijke tevredenheid.
Gras wat uit de dakgoot groeit en een  onbereikbaar bos wordt, paddenstoelen die waarschijnlijk bewoond worden, het zijn dingen die ik bij elkaar denk als ik ze waarneem en er vervolgens m’n eigen energie en gedachten de vrije loop in laat.

Hoe verschillend we eigenlijk allemaal van elkaar zijn en ik vraag me soms af of u ook weleens zo denkt.
Natuurlijk wel, ik ben echt niet de enige en dat is dan maar goed ook. Misschien is dan het enige waarin u en ik van elkaar verschillen het feit dat ik het dan met woorden aan de openbaarheid toevertrouw om een vorm te geven aan wat ik voel.
Het mannetje in de maan is mijn eigen mannetje, ik heb hem zelf gecreëerd en een plaats gegeven in de cirkels die ik om me heen heb getrokken.
In mijn beleving balanceert hij als een soort van paljas steeds over de rand en maakt daar waar nodig openingen en verbindingen, op deze manier ben ik dan weer in staat om dingen die ik niet bevatten kan buiten mijzelf te leggen.
Af en toe, net als vannacht, zit hij dan met bungelende beentjes op het randje van de maan mij toe te grijnzen.
Ieder heeft de vrijheid om de wereld op zijn of haar eigen manier in te kleuren en dit is de mijne.



Voor vannacht neem ik me voor om sterrenstofjes over de wereld te laten dwarrelen voor ieder die het hebben wil, ieder stofje staat symbool voor slechts één positieve gedachte of droom.
Een wereld zonder honger, oorlog en overdreven machtsvertoon, wie wil dit in z’n hart nu eigenlijk niet en ik geef dit aan u ter overweging, :“hoe zou het zijn ?”
Als voornemen voor 2012 heb ik gezegd dat ik milder en vriendelijker wil gaan worden en niet in de laatste plaats voor mezelf.
Ik zet mijn raam nog wat verder open en ga zo de deur uit, ik zie uit naar wat deze dag me weer gaat brengen en heb er een rotsvast vertrouwen in dat het ook vandaag weer goed komt.
Ik adem diep in, hou vast om het dan vervolgens met een diepe zucht weer los te laten……”Loslaten”, maar dat is weer een ander verhaal.


Namasté !!!