zaterdag 11 februari 2012

"Delen, delen, en nog eens delen".





Zo, nu moet ik eerst maar eens alles relativeren en een plekje gaan geven, het zijn een paar erg turbulente dagen geweest.
Het moment waar ik me gisteren in bevond, het was een oude boerderij waarvan de sfeer nog te proeven was toen ik er over de smalle weggetjes naartoe reed, de eerste keer dat ik er ben geweest stond me nog vers in het geheugen gegrift.
Voor deze gelegenheid had ik mijn fototoestel meegenomen om er wat plekjes te gaan zoeken die er speciaal zijn in mijn ogen, ik doe zulke dingen meestal op gevoel en mijn ogen zijn hierin de leidraad die ik volg.
Het zonnetje hing al laag aan de hemel en de lucht was op een winterse manier rood gekleurd, een kleurenpalet wat je alleen in dit jaargetijde tegenkomt en juist door dit licht staken de silhouetten van de gebouwen en struiken op een mooi gestileerde manier af tegen de lucht.



Een warm welkom in een hectisch gebeuren, in deze boerderij verblijven mensen die ervoor gekozen hebben om gezamenlijk aan hun problemen te werken. 
Men praat, men deelt en men werkt, ik kan me voorstellen dat de tijd verdwijnt als je hier bezig bent.
Hier vallen soms harde woorden en wordt verdriet van jaren gehuild, iedere traan die door een ander gevangen en gezien word is zo kostbaar als goud omdat ze niet meer in eenzaamheid vergoten is, terwijl ik deze gedachte tot me laat komen hoor ik gelach en stemmen naar buiten komen.
Hier is de mens aan het leven en is er contact, ik voel een warmte door me heen stromen en mijn gevoelens dromen weg naar een periode in mijn leven die ik al een heel stuk achter me heb maar die zéér bepalend is geweest voor me.
Vandaag ben ik naar deze plek gekomen om te verhalen over die periode en wil ik deze beleving met juist deze groep mensen delen, hier vertel ik vandaag mijn levensverhaal. 



In de teamkamer waar ik een kopje koffie krijg lekt het, op twee plaatsen hangt er een druppel aan het plafond en twee mannen zijn bezig het plafond open te breken, ik kan werken tegenwoordig prima aan een ander overlaten.
Ondertussen gaan de gesprekken gewoon door, iedereen kent elkaar en de sfeer ademt een apart soort van gezamenlijkheid, op een wonderlijk vreemde manier voel ik me er meteen thuis.
Als ik naar buiten loop om aan de enige verslaving waaraan ik nog toegeef gehoor te geven, het roken van een sigaretje, neem ik mijn camera mee en ga ik op zoek naar de plekjes waarvan ik denk dat ze het gevoel van deze plek primair weergeven.
Eerst door de prachtig aangelegde tuin heen naar de rand van het perceel, het uitzicht is er grandioos en wijds, als het niet zo koud zou zijn zou ik er zomaar in kunnen verdwijnen.
Iemand is bezig geweest om een erfscheiding van bamboe aan te leggen en in de eerste meters die er al staan kan ik zien dat het eindresultaat prachtig gaat worden, de kou heeft het werk waarschijnlijk tijdelijk stilgelegd.




Dan valt mijn oog op een wat minder gecultiveerd stuk van de tuin en ik zie er een struik staan die mijn aandacht meteen vangt, dit is wat ik aan het zoeken was, een stilteplekje waar de gedachte van de mens tegen zichzelf spreekt.
Ik baan mij een weg door de wildernis en eenmaal bij het stukje aangekomen waar daarnet mijn blik op viel zie ik iets wits in het nog dorre gras staan, een levensgrote witte eend, grotesk en eigenlijk helemaal niet op zijn plaats op deze plek.
Naar de hemel toe fotografeer ik deze struik en terwijl ik dit aan het doen ben bedenk ik me dat, als dit eendje zou kunnen praten, alle onuitgesproken gevoelens en verdrietjes van degenen die hier hun verblijf hebben en waarvan men het moeilijk vind om dit te bespreken hun weg zouden vinden naar de vertaling van woorden.
Van de tijd dat ik zelf nog in groepen woonde weet ik nog dat ik vaak de behoefte voelde om mij even terug te trekken op zo’n plaatsje, weg van alle prikkels en drukte, ik noemde het dan "stilstaan bij mezelf".
Nog wat verder staat een rasterwerk wat helemaal aan het begroeien is en voor mij staat het symbool voor transformatie, is er een mooier proces dan dat?
Ook dit leg ik vast op de foto en neem het mee naar binnen, later als ik weer thuis ben kijk ik er naar terug en ik kom weer precies in datzelfde gevoel en daardoor ook weer in dezelfde energie terecht, gek is dat eigenlijk.



Later op de avond na het avondmaal en de dagsluiting, begeef ik me naar de huiskamer tussen de mensen van de groep.
Een knusse bedoening, wat gemakkelijke banken, een stereo die er zachtjes staat te spelen en uit alle gaten en hoeken komen er mensen voor de voorzetting van de avond.
Mijn oog valt op een plek van waaruit ik iedereen kan zien en voor deze avond heb ik besloten om voor het eerst sinds ik schrijf een verhaal voor te lezen wat ik zelf geschreven heb. 
Wanneer ik dit zal doen, aan het begin, ergens er tussenin of op het einde heb ik op dit moment nog niet besloten,
Tijdens het vertellen zakt mijn ademhaling naar de plek waar hij voor mij hoort te zitten, onder in mijn buik, de plek waar de basis van mijn gevoel woont en terwijl ik voel dat het goed is begin ik, het is altijd weer een verassing wat er uit de interactie kan ontstaan.
Ik vind het iedere keer weer prachtig om mee te maken hoe de sfeer een andere dimensie voor me krijgt als ik mijn weg door dit leven beschrijf aan anderen, en opnieuw ben ik dankbaar dat ik in de gelegenheid ben om dit te doen, het had allemaal ook heel anders kunnen lopen met me.
Vreemd genoeg staat de tijd dan voor mij stil terwijl ik wegdroom naar vroeger, naar woorden zoekend, mezelf afvragend hoe het ook alweer was, en iedere keer besef ik des te meer dat ik een bewogen leven achter de rug heb, de woorden komen als vanzelf in de magie van het moment.
Met deze mensen voel ik mij verbonden en door mijn energie te geven krijg ik die van hun weer terug, voor mij een spiegel van hoe ik zou willen dat de samenleving er in werkelijkheid uit zou mogen zien van mij.



Nog even napraten en er komen bewoners naar me toe die mijn webadres willen hebben, gevleid als ik ben geef ik dat graag en ik beloof van deze avond te verhalen en de gemaakte foto’s erbij te plaatsen.
Met een gevoel alsof ik de hele wereld weer aankan stap ik in mijn auto en in de energie die ik heb opgedaan rijd ik huiswaarts, mijn oprechte dank daarvoor.
Gemijmer en gedachten, korte flitsen van ontmoetingen, de jongeman die na enig geaarzel toch graag wat meer van me zou willen lezen, een ander die me spontaan eventjes een korte hug geeft, weer een ander die komt vertellen dat ze het fijn vond, delen, delen en nog eens, delen !!!!
Steeds meer ben ik gesterkt in het gevoel dat het delen van mijn weg ertoe bij kan dragen dat een ander zijn weg ook kan gaan vinden, kan leren los te laten wat hem pijn doet of gevangen houdt en zijn of haar eigen weerstand hierin leert te breken.
Ik weet nog dat ik ergens ooit heb besloten dat ik, en alleen maar ik, verantwoordelijk ben voor mijn daden en hoe ik mij voel en dat ik dat nooit of te nimmer bij een ander kan en mag neerleggen, een essentiële verandering en een heel ander blikpunt.
Vanaf dat moment ben ik regisseur geworden van mijn eigen leven en ik hoop oprecht dat de mensen die ik vanavond ben tegengekomen deze klik ook nog ooit gaan maken in hun proces, ik gun iedereen een leven in liefde voor zichzelf en geestelijke vrijheid, mijn uitgesproken wens.



Tot slot

"Als je nooit afwijkt van hoe je jezelf ziet ben je niet in staat om te veranderen en sta je stil.
Je zult op dat moment ook niet meer kunnen zien dat je ook nog andere mogelijkheden hebt.

Omgeef je met mensen waarvan je geïnspireerd raakt en die jij kunt inspireren, die jou energie geven en waaraan jij je eigen energie weer terug kunt geven.
Mensen die naar je willen luisteren, echt begrijpend en empathisch luisteren, mensen die van je willen leren en waar jij op jouw beurt dan ook weer van leert.

Verlaat de mensen die je afremmen en die je opjagen, die je angsten aanpraten en overal beren op de weg zien, die je energie kosten en alle energie bij je wegzuigen zonder er iets voor in de plaats achter te laten, waar je moe van wordt.
Mensen die over je oordelen, beoordelen, die overal een mening over moeten hebben en alles van je moeten betwisten.
Mensen die overal wat van moeten vinden en ongevraagd hun mening aan je op proberen te dringen, doe jezelf het plezier en verlaat deze mensen, het zal op een ongekende je wereld verruimen en kleur geven aan je leven".



Geef…Deel…Luister…Begrijp…Voel…Denk….Vraag….Vertel…Geniet….Creëer.

“Onvoorwaardelijk”.

Namasté