zondag 6 november 2011

Kleine kinderen worden groot....





“Later jongen, later als je groot bent dan begrijp je alles veel beter”.

Nu ik op de leeftijd ben aangeland dat ik gerust zou kunnen zeggen dat ik groot ben, begrijp ik er echter nog steeds niet zoveel van.
Ik heb nooit een bal van de liefde begrepen, vanaf dat ik jong was al niet meer, dat mijn jeugd fijn en warm zou zijn geweest kan ik niet zeggen.
Ik heb gewerkt en gezworven,  heb liefgehad en ben bemind, ik heb het leven ooit gehaat en kreeg daar nog meer haat voor terug, tenslotte heb ik het leven gebruikt en misbruikt, ben verguisd en de hemel in geprezen en altijd ging ik maar door met wat ik “leven” noemde.
En dan komt er een moment dat het leven zomaar voor je staat en je aankijkt en zo stond deze week na ongeveer een jaar of 7 mijn jongste zoon uiteindelijk voor mijn neus, alles valt een beetje op zijn plek. “jij bent mij en ik ben jou”.

  
Op een moment in de tijd wat ik niet voor het uitkiezen had kwam juist dat stukje me tegemoet wat ik helemaal niet meer verwacht had, de impasse doorbroken.
Veel vragen die er te beantwoorden zijn en lang niet alles kan in een keer, de antwoorden zijn ook nog niet nodig in sommige gevallen, besef ik.
Mijn dankbaarheid spreek ik uit en vagelijk heb ik het gevoel dat boven mij twee mensjes samen met mij dezelfde dankbaarheid en verbondenheid voelen.
Maar wat een impact zo’n ontmoeting dan weer heeft als ik weer verderop de week inga, ik resumeer en word er een beetje stil van.


Energie die stroomt en positiviteit geeft en toch aan de andere kant ook weer een langzaam borrelend verzet tegen situaties waarin ik mezelf weer heb geplaatst.
Mijn vrijheidsgevoel, onafhankelijkheid en de keuze die ik daar zelf in heb, ik neem me voor om hier weer sterker in te gaan worden.
De vertroebeling waar ik de laatste tijd zo’n last van had is weer verdwenen, je hebt iedere dag de keuzevrijheid om met je leven te gaan doen wat je zelf wilt.
Als ik dan naar buiten kijk, zie ik dat ik nog steeds niet zoveel heb met de wereld om me heen, het leven zoals het in onze zogenaamde “samen”leving wordt geleefd zegt me niet zo bijster veel.


Ik ga weer simpelweg in en uitademen, genieten van de kleine momentjes en alles (het kleine beetje wat ik heb) weer in orde maken, geluk ligt voor je voeten en als je niet uitkijkt stap je eroverheen zonder te hebben gezien dat het er ligt, je hoeft alleen maar de moeite te nemen om goed te kijken en het eventjes in de palm van je hand te leggen.
“Niets” is wat het lijkt te zijn en “Alles” is te groot om te omvatten, het leven lijkt yin en yang te zijn maar de eigenlijke waarheid ligt er altijd tussenin.
Waarheid is trouwens altijd nog je “eigen” waarheid, die van een ander mens kan al zoveel verschillen van de jouwe, ik laat het zo en hoef de mensen niet meer te overtuigen dat “mijn” waarheid een betere zou kunnen zijn, men ziet maar want ik moet dit leven toch zelf leven.


“Nu” in alle vroegte zit ik te zoeken naar woorden en invulling om mijn gevoel gestalte te geven, het lukt niet zo bijster is mijn conclusie.
Strakjes ga ik mijn handen weer een paar uurtjes in de grond steken om mijn tuintje weer klaar te maken voor de winter en daarna ga ik studeren om tentamens te kunnen maken, ik neem afstand van alles wat mij overprikkelt en kruip terug in mezelf.
Zoals de bomen steeds meer uitgekleed raken en hun wonderschoon gekleurde tooi aan het verliezen zijn, zo ga ik nu ook terug naar de basis van mijn zijn, de boom laat haar takken zien en ik kijk naar mijn eigen energiestromen. 




Het is…..